Grad Požega, Trg Sv. Trojstva 1, 34000 Požega

17. sjednica - Vijećnička pitanja

Vijećnik Mitar Obradović (SDP):
Vijećnik Mitar Obradović postavlja pitanje gradonačelniku, a vezano za članak iz medija koji optužuje gradonačelnika za navodno počinjenje kaznenog djela te zatim govori „Navodno da je na toj snimci vaš glas kako ste obećali nekome posao i da je to realizirano“. Vijećnika Obradovića zanima, ako gradonačelnik nije kriv za taj čin, zašto ne tuži spomenute medije te navodi „ja da nisam kriv, javno bi se očitao i tužio bi taj medij“.
ODGOVOR:
Gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić:
Gradonačelnik odgovara vijećniku kako je primijetio da se redovito objavljuju članci koji ga optužuju za razna navodna nezakonita djela te ističe kako to nije bilo samo u medijima već i u Saboru, zatim naglašava, da se do sada nije očitovao ni na jednu objavljenu konstrukciju te ističe kako ni sada ne planira odgovarati na medijski plasirane optužbe te nadodaje da će na postupanje o optužbi u Saboru odlučiti kada aktualna zastupnica ne bude imala imunitet. Zatim nadodaje, ako netko ima navodnu snimku, zna što mu je činiti i kakve su mu građanske dužnosti, pa neka se ponaša u skladu sa Zakonom.

Vijećnik Tomislav Hajpek (SDP):
Vijećnik Tomislav Hajpek postavlja pitanje kako se završio natječaj koji se odnosi na radove na Odmaralištu u Baškoj?
ODGOVOR:
Gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić:
Gradonačelnik prepušta riječ pročelnici Menđel.

Andreja Menđel:
Pročelnica Menđel odgovara vijećniku kako je na stranicama Grada Požege objavljen postupak Jednostavne nabave te naglašava da je izbran ekonomski najpovoljniji ponuditelj, zatim nadodaje, da je s današnjim danom izvođač radova uveden u posao. Pročelnica također ističe da je baš danas izvršen obilazak terena te da su definirani temeljni elementi. Upućuje vijećnike da na stranicama Grada pregledaju Jednostavnu nabavu te da tamo mogu pronaći Odluke o odabiru.

Vijećnica Martina Vlašić Iljkić (SDP):
Vijećnica Martina Vlašić Iljkić javlja se za riječ i osvrće na medijske natpise i svoj govor u Saboru te se izjašnjava kako je govorom u Saboru nastojala ukazati da nakon onoga što se čita u medijima obično slijede potvrđene optužnice, pogotovo što se tiče lokalne sredine. Zatim nadodaje da želi da se od te radnje, otkloni stigma, korupcija, nepotizam i sve ono što nažalost krasi naš Grad Požegu te ističe „zato sam upravo pozvala da se određene radnje poduzmu i očekivala sam da ćete se vi na to očitovati pošto ste prozvani te dodaje „Ukoliko vi smatrate, ja predlažem da ne morate čekati da mi saborski imunitet i mandat prestane, možete slobodno uputiti tužbu, a ja ću zatražiti proceduru skidanja saborskog imuniteta da vam se omogući da me tužite ukoliko smatrate da pod tim navodima imate nešto za reći, odnosno otkloniti svaku sumnju u vašu odgovornost o onom što stoji u tom medijskom članku, odnosno o onom govoru što sam ja rekla u Saboru“.
Zatim nadodaje, znate li o nepravomoćnoj presudi Darka Puljašića, kojom je osuđen na dvije godine bezuvjetno na zatvorsku kaznu u periodu od jedne godine, zbog krivotvorenja službene i poslovne isprave? Vijećnica ističe da ju zanima što stoji u presudi vezano za druge optužene, Grad Požegu, pročelnicu i druge koji su navedeni u optužnici te nadodaje kako smatra da građani trebaju znati koje su posljedice koje će snositi Grad Požega, već sada, iako je presuda nepravomoćna te kako će se to odraziti na korištenja europskih fondova.
ODGOVOR:
Gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić:
Gradonačelnik odgovara vijećnici da je odluka o odgovoru na medijske zapise njegova osobna odluka, zatim nadodaje ako se vijećnica smatra glasnogovornicom Portala i da misli da joj je to glavni zadatak u Saboru to ona mora sama građanima objasniti te napominje da to nije do njega. Gradonačelnik još jednom ističe kako nema što za dodati, te smatra da, ako je vijećnica govorila o tome da onda ona ima navodnu snimku te ju upućuje uzme snimku, ode tamo gdje treba, preda snimku i problem je riješen. Gradonačelnik ističe kako do sada nije bježao od odgovornosti te neće ni sada, zatim nadodaje da bi i on sam mogao postaviti razna pitanja, npr. koliko ste imali radnog staža kada ste postali ravnateljica i po kojem je to Zakonu moguće, zatim naglašava kako neće postavljati pitanja te da to njega u pravilu ne zanima i nadodaje kako ima previše posla da bi se time bavio. Gradonačelnik ističe da samo daje primjer kako se može simulirati na sve i svašta i nadodaje da bi bilo jako dobro kada bi oni koji bi mogli zaštititi Požegu od ružnih i upitnih medijskih natpisa zaista štitili Požegu i kada bi doista ono što znaju i u što su sigurni prijavljivali onima kojima treba prijaviti, a ne se uključivati u pogađanje medija - a u tim pogađanjima smo već poznati, ne samo za ovog mandata, nego godinama.

Predsjednik Gradskog vijeća Matej Begić:
Predsjednik Gradskog vijeća Matej Begić apelira da se poštuje Poslovnik i da se odgovori vežu uz postavljena pitanja te da se ne ide na teme koje nisu bitne za ovu sjednicu.

Vijećnica Martina Vlašić Iljkić (SDP):
Vijećnica Vlašić Iljkić odgovara gradonačelniku kako danas nije govorila o subvencijskoj prevari već o krivotvorenja službene i poslovne isprave te nadodaje kako misli da je to tako navodila i u Hrvatskom saboru te ističe kako je možda ranije kada je bila optužnica u tijeku - navodila subvencijsku prijevaru, ali danas nije. Vijećnica se zatim osvrće na radni staž koji je imala prije nego je postala ravnateljica, nadodaje da to je jasno i transparentno – „sedam godina sam imala radnog staža i u koliko Vi imate sumnje ikakve, da je nešto bilo nezakonito, ja ću se rado očitovati gdje treba“. Vijećnica zatim ističe kako je imenovana sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi kao i njen nasljednik koji je također imao određeni broj godina radnog staža koje je mogla propitivati i ispitivati te naglašava kako nije išla u tom smjeru.

Vijećnik dr. sc. Dinko Zima (SDP):
Vijećnik Dinko Zima postavlja pitanje gradonačelniku vezano za lokaciju Adventa te ga zanima kako je zadovoljan s odazivom građana i kako bi prokomentirao rezultate ankete, gdje su građani željeli ovogodišnji advent?
ODGOVOR:
Gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić:
Gradonačelnik odgovara da nema komentara te ističe kako nema ni jedne lokacije koja bi 100 posto zadovoljila sve građane, zatim nadodaje kako uvijek ima onih koji su za i koji su protiv, a za ankete ističe kako ne zna po kojoj se metodologiji rade i koliko su točne. Gradonačelnik predlaže da bi bilo svrsishodnije pitati Turističku zajednicu, jer o tome oni vjerojatno imaju više informacija te nadodaje da njemu osobno, bar u nekom većem broju građani nisu ni hvalili ni grdili Advent, tako ni lokaciju održavanja adventa.

Vijećnica Ivana Bouček (SDP):
Vijećnica Ivana Bouček postavlja pitanje vezano za Županijsku ulicu i napominje kako je Županijska ulica od velikog i važnog značaja za sve građane vezano uz svoju lokaciju i jako prometnu frekventnost i brojne institucije koje se u njoj nalaze te dodaje kako iz dana u dan svjedočimo tome da ulica infrastrukturno sve više propada, kolnik i nogostup su zreli za novo asfaltiranje jer su u ovom postojećem stanju neprikladni i opasni, kako za razna prometna vozila, tako i za pješake. Zatim naglašava kako „trideset godina gledamo zakrpavanje rupa, a od silnih zakrpa ulica sve više nalikuje nekoj kaldrmi, a rasvjeta u donjem dijelu ulice nerijetko nestaje, te stanari i poslovni prostori ostaju u potpunom mraku. Zašto je nedavno navučen sloj asfalta samo u dužni nekih 20-30 metara na početku ulice i u to ulupan novac - iako cijela ulica vapi za obnovom. Hoće li Županijska ulica biti infrastrukturno obnovljena u vrijeme trajanja vašeg mandata i hoćete li poduzeti korake da se zabrani prometovanje teškim kamionima i autobusima.“
ODGOVOR:
Gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić:
Gradonačelnik odgovara da je istina da je ulica zapuštena te dodaje kako je već dugo zapuštena i da se planiraju poduzeti određene mjere te prepušta riječ pročelnici Menđel.

Andreja Menđel:
Pročelnica Menđel odgovara kako je bilo važno asfaltirati prvi dio ceste te ističe da su to bili nužni radovi da bi cesta uopće ove godine mogla biti prometna, jer je u lošem stanju. Nadodaje kako je napravljeno ono što je bilo nužno da bi cesta izdržala još jednu sezonu te također ističe da postojeća projektna dokumentacija nije zadovoljavajuća, a da se radi na izmjeni i dopuni projektne dokumentacije, gdje će biti uključena i javna rasvjeta te se dokumentacija također prilagođava budućoj zgradi arhiva, jer se tamo planira podrum, a temelj mora ići ispod postojeće ceste. Pročelnica naglašava kako je u planu u ovom mandatu završiti Županijsku ulicu.

Vijećnica Ivana Bouček (SDP):
Vijećnica Ivana Bouček ističe kako stanuje u toj ulici i da je svim stanarima to od velikog značaja, kao i svim građanima s obzirom da se ulica nalazi u zoni kulturnog dobra te nadodaje kako se odgađanjem može doći do točke kada se neće moći predvidjeti buduće štete.

Andreja Menđel:
Pročelnica Menđel odgovara da se ne radi o odgađanju, nego se nastoje što kvalitetnije izvesti radovi, zatim nadodaje, da se projekt izveo po postojećoj dokumentaciji neizbježno bi za godinu - dvije ponovno došlo do novih radova radi rješavanja nogostupa i rasvjete. Nadopunjenom projektnom dokumentacijom nastojati će se jednim zahvatom riješiti cijeli opseg ulice.

Vijećnik Mitar Obradović (SDP):
Vijećnik Mitar Obradović postavlja pitanje gradonačelniku vezano uz isplatu naknade štete za elementarnu nepogodu, koja je propisana Kolektivnim ugovorom. Zatim nadodaje, kako su zaposlenici Dječjeg vrtića Požega tražili svoja prava vezano uz spomenutu naknadu te napominje da su dobili odbijenicu. Vijećnik ističe kako je on sam upozorio gradonačelnika da će vjerojatno uslijediti nekakav sudski postupak i da će Grad stoga pretrpjeti štetu te navodi kako je gradonačelnik na to odgovorio da nikada nije izgubio sud dok vijećnik tvrdi da to nije točno i nadodaje „rekli ste da ne mogu dobiti pravo na to i to iz dvije osnove, što nije točno. Sada su te zaposlenice sklopile sporazum s ravnateljicom na osnovi kojeg će to njima biti isplaćeno, uz plaćanje troškova postupka i moje pitanje je - tko će platiti troškove postupka?“
ODGOVOR:
Gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić:
Gradonačelnik odgovara vijećniku Obradoviću da moli da mu netko pokaže spomenutu odbijenicu te moli da mu netko pokaže što su to točno djelatnici Dječjeg vrtića Požega tražili. Zatim navodi da se ne može tražiti isplata naknade štete za elementarnu nepogodu po dvije osnove te nadodaje da su i druge institucije isplaćivale određene naknade i ističe kako Grad sigurno ne bi odbio utemeljen zahtjev, kao ni FINA i Porezna uprava. Gradonačelnik zatim navodi „Međutim, Gradu nikad nije dostavljena dokumentacija koju su sindikati dobili uputu da dostave. U dokumentaciji ne može biti - padala je kiša, pretrpjeli smo štetu, dajte nam jednu plaću. U dokumentaciji treba biti navedeno što, gdje, tko je vlasnik i procjena kolika je šteta i nakon toga bi sigurno dobili neki odgovor. Međutim, nije Grad taj koji bi trebao dostaviti zahtjev. Oni su sada dostavili zahtjev svom poslodavcu, dakle Dječjem vrtiću Požega, taj zahtjev Dječji vrtić obrađuje, hoće li se ili neće isplatiti, ja se u to ne miješam. Ravnateljica koja će to isplatiti ili neće isplatiti zna što radi - ako isplati i kakvu dokumentaciju treba imati, vjerojatno se propitala. Grad je imao obvezu riješiti zahtjev svojih zaposlenika, a zaposlenici gradskih ustanova su se trebali obratiti svojoj ustanovi. Ništa odbio nisam, niti je Grad odbio bilo koji zahtjev, niti je dobio zahtjev na temelju kojeg bi mogao isplatiti bilo što, a tu ima i dodatan problem da je Kolektivnim ugovorom, koji je potpisan u četvrtom mjesecu 2021. godine, koji kaže - Da u slučaju elementarne nepogode, zaposleniku pripada jedna plaća. Volio bih da mi netko objasni kako isplatiti nekome tko ima štetu od 1.000,00 kn - isplatiti 5.000,00 kn naknadu štete. Radi li tu poslodavac nekakvu pogrešku ili se to može, ja ne znam na to pitanje odgovoriti, ali kako nisam dobio zahtjev nisam morao na to pitanje odgovarati. To će ravnateljica morati sada riješiti, morat će se odlučiti što će s tim, a i ima pravnika kojeg može konzultirati - pa će tako napraviti, Grad tu nema ni za ni protiv, a ni uputa.“

Vijećnik Mitar Obradović (SDP):
Vijećnik Obradović odgovara kako smatra da to nisu istinite tvrdnje, nadodaje da je gradonačelnik istaknuo na Vijeću da nemaju pravo dobiti po dvije osnove te da je spreman za sudski postupak ako do toga dođe. Vijećnik Obradović tvrdi da bi njemu djelatnice Gradskog vrtića Požega sigurno priznale da su nešto krivo napravile.

Vijećnik Miroslav Penava (DP):
Vijećnik Miroslav Penava postavlja pitanje vezano za zadovoljstvo LED rasvjetom i nadodaje da je u prigradskim naseljima i mjestima gdje su stupovi malo dalje - slabije osvijetljeno i naglašava kako je Trgu promijenjena LED rasvjeta te ga zanima me gdje su stare lampe s Trga?
ODGOVOR:
Andreja Menđel:
Pročelnica Menđel odgovara „Na Trgu znači, nije promijenjena LED rasvjeta, nego su promijenjena rasvjetna tijela, koja su bila pod garancijom i kao takva su reklamirana.“

Vijećnik Miroslav Penava (DP):
Vijećnik Penava napominje „Zato pitam - prije dvije godine je išla kompletna rekonstrukcija javne rasvjete na Trgu i stavljeno je sve novo i deset godina na lampe, a sad je sve mijenjano.“

Andreja Menđel:
Pročelnica Menđel odgovara vijećniku - „Iz garancije je mijenjano, ovo nije LED projekt“.

Gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić:
Gradonačelnik se nadovezuje na odgovor te ističe da oni koji su ih postavljali, kupili su lampe i imali garanciju pet godina na te lampe i naglašava da je u novom projektu garancija na lampe 10 godina. Ističe zatim, „pet godina je bila garancije na lampe i u roku pet godina su lampe otišle i promijenjene su, a gdje su ove pokvarene - ne znam. Nije LED rasvjeta ni pitanje ljepote ni zadovoljstva, nego pitanje ekologije i financija“

Grad Požega, Trg Sv. Trojstva 1, 34000 Požega - Hrvatska
Email: info@pozega.hr - Telefon: 034 / 311 300 Fax: - 034 / 311 344
Uredovno radno vrijeme za rad sa strankama je od 7:30 do 14:30 sati od ponedjeljak do petka

OIB: 95699596710, MB: 02575957, Žiro račun: HR81 2360000-1835100008